Het is alweer een paar jaar geleden, dat ik voor het eerst met Riet’s Prut te maken kreeg. Niet dat ik Riet persoonlijk ken, maar ik smul erg graag van haar prutje.
Ik zal het even uitleggen:
Mijn tante_H kent ene Riet. En ik ken Riet dus niet. Maar tante_H wel en das fijn.
Tante_H woont erg gezellig in Huizen en soms ga ik daar even een bakkie doen. Dat bakkie wordt vanzelf een frisje, en dat frisje wordt meestal een bescheiden Roséetje. Of 3
Ik keek wat raar en dacht dat het aan de alcohol lag, toen mijn nichtje vroeg of haar moeder (mijn tante_H dus) nog een prutje van Riet ging maken.
Haha dat klonk ranzig. Maar mijn tante_H beaamde dat ze het prutje al klaar had staan. Dat moest ik zeker eens proeven. ‘Nouuuuuuu…. ik weet t niet heur’ zei ik twijfelachtig maar ja, ik had inmiddels een dampend prutje onder mn neus en dat rook best lekker. Eenmaal geproefd vond ik het inderdaad smullen, dat prutje. Dat zou ik thuis ook eens maken voor de vent. Die houdt ook wel van prutjes. Meestal van de prutjes die ik maak, maar ach, verandering van spijs… juist.

Hoe ongelovelijk ranzig klinkt dit he! Nou.
Ene Riet besloot ooit geraspte kaas met ui en mayo te vermengen, op schijfjes stokbrood te mieteren en, hou je vast, even in de oven te doen. Even grillen. Ja mensen, MA_YO_NAISE in de O_VEN. Ik wist ook niet wat ik hoorde maar man, lékker!
Mijn tante_H en haar kroost proefden dit en gingen dit thuis ook maken. In huiselijke sfeer werd het hapje omgedoopt tot ‘het prutje van Riet’.
Thuis ging ik dit ook maken en, ookal doe ik er óók knoflook door, ik noem het ook het prutje van Riet. Lief nu ook. En als ik Riet al niet ken, dan lief helemaal niet. Hoop ik.

Het was best bizar dat ik mama ooit vertelde dat ik ’s avonds lekker een prutje van Riet ging maken, waarop ze zei: ‘oh die maakt tante_H ook altijd!’

Ach ja. Het prutje van Riet is inmiddels beroemd aan het worden. En lekker dat t is!

Als jullie, lieve lezers, dit ook eens willen maken, beloof me één ding: blijf het ook het prutje van Riet noemen.

16 thoughts on “Het prutje van Riet.

  1. OMG. Dat je dat dufde te proeven. Want het klinkt ZO RANZIG. Maarja. Kapucijners met stroop klinkt ook ranzig. En dat is ook ZO lekker…

  2. Het klinkt erg vet en alsof je de dag erna nog lekker nariekt uit je giecheltje (helemaal met knoflook erbij!), maar als jij het zegt Kim, dan zal het wel lekker zijn 😉

  3. Haha ja Kim, heel leuk geschreven! wij weten er alles van
    het prutje van Riet is heeeeeerlijk (:

  4. Het prutje van Riet. Ik ga het een keer maken, als ik het lekker vind, mag ik het dan in mijn receptenstukje op m’n blog zetten? Uiteraard onder vermelding van het prutje van Riet 😉

  5. Oke. Ik heb het zojuist gemaakt en wat is dat lekker zeg! Smaakt naar erg lekker kaas-uien-brood. Mmmm en ook zo makkelijk.
    Heb ‘m op mijn receptenstukje van m’n weblog gezet (klik op mijn naam, kom je direct op het recept terecht). Als je dat goed vindt tenminste, zo niet.. roep maar dan haal ik ‘m er weer af.

  6. *krijgt al water in de mond*
    Bij een prutje denk ik meestal aan iets doorelkaar uit 1 pan… niet aan stokbrood, never the less klinkt dit wel errug jummie!

  7. Klinkt goed dat Prutje van Riet. Ga ik vast een keer maken.
    Hier hebben we een zogenaamde broodje prut. Dat is rundergehakt, met ketjap manis, beetje sambal, beetje maggi, rode paprika in stukjes, champignons en sperziebonen uit een potje. En da’s ook zeer lekker!

  8. Hi, ik ga het zeker uitproberen, niet meteen, maar als ik een feestje heb…lekker zo effe tusendoor.

    Fijne maandag en bedankt voor je recept

    Elise

  9. Klinkt waarschijnlijk heeeeeel raar wat ik nu ga zeggen, maar toen ik je titel zag moest ik sterk denken aan iets wat de gynaecoloog zou kunnen tegenkomen… Ieuw!
    Maar goed, het lijkt me erg lekker en zal het zeker ook eens gaan proberen… en het Riets Prutje noemen 🙂

  10. klinkt ranzig!! maar ik denk dat ik het wel eens ga uit proberen… maar waar eet je het bij? bij de soep ofzo?

  11. Het prutje van Riet ziet er op papier qua ingredienten er best lekker uit! Enne… ik zou misschien een tikkie mosterd erbij doen. Klein likje maar 🙂

  12. KIMSKE…..,

    EEN BEKENDE NAAM…., IK HAD EEN AANTAL JAREN TERUG EEN TROUWE BEZOEKSTER…., ENE KIMSKE…!

    WENS JE EEN GOED WEEKEND,

    NANNE

  13. een tijdje geleden heb ik het gemaakt: echt OVERHEERLIJK! Ik kreeg wel een rare blik van vriendlief maar uiteindelijk vond hij het ook te knijzen. Thanks voor de tip 😀

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website