Als fervent ‘koken_uit_een_pot_of_pakje_of_blikje  hater’, was het redelijk shocking te noemen dat ik tijdens mijn zwangerschap geen tomatensoep lekkerder vond dan… soep gemaakt met een potje basis voor tomatensoep. Deze lengde ik aan met verse tomaten die ik door en door gekookt had. Daarmee kon ik toch leven met deze ‘zonde’.
Maar toen ik na de bevalling in het ziekenhuis moest eten.. toen ging het echt mis. Zo kreeg ik op een dag een bord rijst met champignonragout en snijbonen. Wat een combinatie. Dat kun je toch niet menen?? Maar goed, aansterken was noodzakelijk dus ik at het braaf op. De zuster kwam me nog vragen of het smaakte. Ik antwoordde negatief, maar sprak vergoeilijkend dat dit aan mij lag. De zuster knikte vriendelijk en sloot de deur. Ik boog naar schoonvader  en zei smalend ‘want ik kan het beter’.
Eenmaal thuis bleek dat ik de combinatie rijst met paddestoelen en bonen toch niet zo erg vond, want ik kreeg er zelfs trek in. Maar met een baby die slapen voor mietjes vindt, flink wat hechtingen en ander ongemak, ga je niet even de keuken in. Dus wederom zocht ik mijn heil….in kant en klaar. Deze keer geen potjes maar blikjes. Blikjes champignonragout. Ik ging het zelfs lekker vinden! Ja, je wordt vanzelf minder kritisch, als je zelf knock-out op bed ligt en je enige andere optie  een echtgenoot is die vreemde stamppotjes maakt.
Inmiddels waren de blikjes ragout niet meer vega te verkrijgen. Ik was gered!! Nu kon ik geen zondes meer begaan. Maar stiekem baalde ik wel dat ik nu helemaal geen kant en klaar product had wat ik lekker vond. Wat nu? Ik kan echt wel zelf ragout maken, maar iedereen die een beetje van koken houdt weet, dat je dat niet 1-2-3 klaar hebt.
De oplossing stond op zolder, in de vorm van een diepvrieskist. Inmiddels maak ik heerlijke grote pannen paddestoelenragout, deze kun je invriezen, zelfs mét Creme fraîche! Mijn eigen recept en kant en klaar. Wat wens je je nog meer?
Kim’s paddestoelenragout, voor 8 porties:
2 pakjes kastanjechampignons
2 pakjes seizoensmelange van de AH (met bundelzwammen!)
1 klein bekertje creme fraîche
2 pakjes quorn stukjes
1 ui
2 liter gekookt water
2 tuinkruiden bouillon blokjes
1  funghi bouillon blokje
2 tenen knoflook
Boter, bloem, scheut witte wijn, Tijm, snufje djintan
Was of wrijf de paddestoelen schoon en hak ze in stukjes. Fijn of grof; waar je van houdt!
Smelt een flinke klont boter in een grote pan. Voeg er bloem bij toe tot het een klonterig geheel wordt. Voeg scheutje voor scheutje het gekookte water toe, zodat er een roux ontstaat. Als de roux te dun wordt, kun je nog een klontje boter toevoegen en bloem. Goed roeren, dan ontstaan er geen klontjes.  Voeg hier de bouillonblokjes aan toe
Fruit het uitje in een koekenpan en voeg daar de paddestoelen bij toe. Goed doorbakken, evt. teentje knoflook toevoegen. Blus het geheel met een goede scheut witte wijn (Chardonnay).
Voeg de paddestoelen aan de roux toe, samen met de Tijm, creme-fraîche, klein snufje Djintan en evt. wat peterselie.
Bak nu de quorn stukjes in een beetje olie en voeg dit ook toe aan de ragout.
Lekker met rijst, of een pasteitje!
Dit gerecht kun je prima invriezen.

3 thoughts on “Zwangerschapsdementie: potjes en blikjes

  1. Hai,

    Ik vind ragout met rijst heerlijk. Ik sla je receptje even op, ga het zeker een keer proberen 🙂

    Dank je wel, groetjes Elise

    Hoe is het met de kleine meid ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website